BLOG: Cestovní zápisník

Černá Hora v zimě

Skialpinistický, snowboardový a lyžařský výlet do Černé hory 9.-18.3.2007. Pojeďte s námi …

Pohoří Durmitor – středisko Žabljak a Bjelasica – městečko Kolašin

Druhý březnový pátek 9.3. 19:00 vyjedeme přes Maďarsko a Srbsko do Černé hory. Cílem bude horské městečko Žabljak, které je východištěm do pohoří Durmitor.Jede se osvědčeným busem s osvědčeným řidičem. Dehydrataci v průběhu cesty bude zabráněno přísunem pivních tekutin. V Černé hoře se rozdělíme do dvou skupin, středisková (paštikáři) bude po celou dobu v Žabljaku a Kolašinu, případně v dalším středisku, skialpová a splitboardová se možná jeden den rozjezdí také ve středisku, aby na následující dny vyrazila do hor.

Přibližný program:

  • Pá-So: Odjezd z Brnav 19:00, v sobotu odpoledne příjezd do Žabljaku, ubytování.
  • Ne-Út: SNB, lyžování, běžkování v Žabljaku v Durmitoru nebo skialpový výlet do Durmitoru.
  • St: Dopoledne přejezd do Kolašinu (asi 2 hod. busem), ubytování, průzkum okolí.
  • Čt-Pá: SNB, lyžování, běžkování v Jezerine v pohoří Bjelasica nebo skialpový výlet na Bjelasicu.
  • So-Ne: Odpoledne odjezd do ČR, příjezd v neděli kolem poledne.

Doprava: autobusem, nástupní místo Brno, před hotelem Grand u hlavního nádraží, doba odjezdu bude upřesněna.

Ubytování

Pro paštikáře (vysvětlení výše), kteří pojedou do lyžařských středisek se předpokládá ubytování v hotelu či chatě s cenou asi 7 – 10 EUR za osobu a noc (cena v Žabljaku by měla být předem domluvena, v Kolašinu zatím nevíme). Skialpinistická a splitboardová část výletníků bude spát buď ve stanech nebo na horské chatě (cena za chatu bude upřesněna).

Ubytování v Žabljaku bude v domku, kde je několik pokojů různé velikosti. V domě by mělo být k dispozici asi 25 postelí, zbytek může přespat na matracích, které jsou k dispozici. Cena se bude odvíjet asi od počtu lidí, kolik se nás na to bude skládat. K dispozici je koupelna pro 1-3 pokoje (teplá voda by měla být) a několik kuchyněk na vaření (asi 3 kuchyňky). Paní domácí nám prý může denně připravit jedno jídlo, ale to závisí až na domluvě na místě. Majitel Mišo může zařídit cokoliv nebo o tom aspoň umí mluvit.

Vybavení

Paštikáři:
Pro střediskové snowboardisty, běžkaře a lyžaře klasické vybavení, důležitý je trénink jater na večírky. Pokud nebude upřesněno později, tak doporučujeme i spacák, ubytování v Kolašinu není zajištěno (a možná i předem nebude) – se spacákem se dá spát i v nějakých nouzových podmínkách.

Skialpinisté a splitboardisté:
Transportní batoh a malý batoh na jednodenní túry. Skialpinistický komplet, sluneční a lyžařské brýle, krém s ochranným faktorem minimálně 15 (kdyby náhodou svítilo slunce, což se klidně může stát). Lavinový vyhledávač a lopata, lavinová sonda – součástí bude i lavinový výcvik. Spacák s komfortem podle vlastního uvážení (venkovní noční teploty do -15C), případně ještě fleece vložku do spacáku, dobrou karimatku. Oblečení – klasické na skialp (dvě vrstvy Moira/Klimatex, Polartec či Windstopper bunda, svrchní bunda), dvoje rukavice. Litrovou termosku. Množství jídla odpovídající týdennímu pobytu v horách, v Žabljaku se dá spousta věcí koupit.

Běžky: výlety na běžkách po okolí – k četným jezerům (CRNE, ZMINJE, BARNO nebo vzdálenější VRAŽIJE a RIBLJE, kde se nachází také tzv. Řecké hřbitovy.

Snowboard a lyže:
Žabljak – Savin Kuk – k dispozici dvě lanovky dvojsedačky 1600 m a 550 m a několik vleků (dvojkotvy a pomy) v délce 350 m – 500 m. Celodenní skipas stojí 10-12 Euro. Svahy bývají částečně urolbované. Je zde dostatek možností pro freeride, některé frírajdy jsou v dosahu vleku, k jiným je potřeba prvně kousek popojít. Rozhodně doporučujeme sněžnice. Pro sjezdaře nabízí Žabljak modré, červené a 1 černou sjezdovku v nadm. výšce od 1400 do 2213 m a to nejen na svazích SAVINA KUKU.
http://www.skijanje.co.yuSki_Centricrna_goraDurmitordurmitor_mapa.htm
Bjelasica – skicentar Jezerine – dvojsedačka 1840 m a asi 3 vleky 500 m – cena asi 10 E/den:
http://www.skijanje.co.yuSki_Centricrna_goraBjelasicamape_bjelasica.htm

Mapy: existuje ucházející mapa Durmitoru v měřítku 1:50 000 i pěkné mapy Bjelasice 1:30000 a 1:60000.

Lavinové nebezpečí:
Může být velké i malé, záleží na aktuálních podmínkách. Určitě ho nebudeme podceňovat.

Odkazy
Kompletní popis pohoří:
Sumitpost.com – Durmitor
Sumitpost.com – Bjelasica
Mapy – mapy.mk.cvut.cz
Popis středisek: www.skijane.co.uk – Durmitor a www.skijane.co.uk – Bjelasica
Počasí: počasí Žabljak

Náklady
Cena dopravy autobusem na trase Brno – Žabljak – Brno ve výši 3300 Kč na osobu, cena se bude odvíjet podle počtu lidí, kolik nás pojede. Bude spíše nižší než 3300.
Cena ubytování v Žabljaku asi EUR 7 osoba/noc, ve stanu zadarmo.
Cena večírků v Žabljaku – každý si propočítá sám – v hospodách je o malinko dráž než u nás (jídlo je sice dražší, ale porce jsou skoro dvojnásobné než u nás), pivo stojí 1,2-1,5 Eura, lahváč v obchodě 0,6 E, víno Vranac 0,7 l v obchodě 1,5 – 5 Eur.
Cena permanentky na vlek – jednodenní EUR 10-12.

Zájemci se mohou emailem nebo telefonicky přihlásit na:
Lyžařské středisko: Aleš Paděra, ales (zavináč) alpina.cz, tel. +420 775257462
Skialp, splitboard: Jan Pala, palic (zavináč) ho-vsetin.com, tel. +420 603374108, Info o akci – skialp v pohoří Durmitor
Přihlásit se ale můžete u toho, koho znáte, on váš kdyžtak přepošle…

Aktualizováno 19.3.2007: Fotky z již proběhlé akce jsou zde … Černá Hora v zimě – Durmitor a Bjelasica.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Běžky, Freeride, Hory, Snowboard, Černá Hora | 28. 2. 2007 v 17.59 | aluuu

Přidat komentář

Moje cesty – hory, turistika, cykloturistika, snowboarding, pařby …

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama